Katmandu’da ilk gün

    No Comments

    Katmandu

    Katmandu’da ilk gün. Dünün yorgunluğunu attıktan sonra, bugün planda Swayambhunath Tapınağı, diğer adıyla Monkey Temple var. Mecbur olmadıkça taksi kullanmamaya ve yürüyebildiğimiz heryeri yürüyerek gezme  kararında olduğumuzdan, toplu taşıma ile nasıl gideceğimizi sorduk. Köşeden otobüs geçiyor dediler, tabii köşe gittik. Ama ne o otobüs otobüstü, ne de binilir vaziyetteydi, bildiğimiz minibüs, hani bizim kapısı zor kapanan iş saati minübüsünden daha kötü anlayacağınız. Biz de Thamel’e daha kolay ulaşabileceğimiz Gongabu Chowk’a kadar, yani yakın bir kavşak yürüdük Sonra gerçek halk otobüsüne bindik ve Thamelde indik, kişi başı 15Rs (Rupi). Maps.me tapınağı yürüme mesafesi olarak yaklaşık 2km uazaklıkta gösteriyor, sokakları da keşfederek yürüdük tabii ki.

    Yol bulma kolaylığı açısından burada önemle belirteyim. Önce wifi olan yerde telefonunuza maps.me’yi indirin, sonra da gittiğiniz ya da gideceğiniz yerlerin haritalarını maps.me içinde indirin. Özellikle yurtdışında internetinizin olmadığı zamanlarda, çevrimdışı kullanabildiğiniz için çok işe yarıyor, yol, iz bulmada adeta kurtarıcı oluyor. Navigasyon elinizde oluyor. Bazen bildiğiniz yerde bile sokaklar birbirine benzeyince şaşırabiliyorsunuz. Gelelim Swayambhunath Tapınağı’na…

    Swayambhunath Tapınağı,Monkey Temple

    Swayambhunath Nepal’in en eski Budist Tapınakları’ndan birisi. Swayambhu’nun kelimen anlamı ‘’kendi kendine yükselen, var olan’’ demekmiş. Efsaneye göre, Bodhisattva Manjushri gücünü kullanarak gölü bölmüş ve suyun akıp giderek gölün kurumasına neden olmuş. Ama kuruyan gölün tam ortasında bir lotus çiçeği yetişmiş. Lotus çiçeği bir tepeye, gün ışığı da Stupa’ya dönüşmüş. Bu yüzden, tapınağın ismi Swayambhu Stupa, yani kendi kendine oluşan demekmiş. 

    Tapınağın 2 kapısı bulunuyor. Doğu kapısı 365 basamaklı, dik merdivenli iken, batı kapısından giriş rahat. Girişte 3 büyük renkli oturan buda heykeli bulunuyor.

      

    Biz doğu kapısını tercih ettik, ama çıkana kadar nefes nefese nirvanaya ulaştık zannettik. Heryer maymun dolu. Elimizdekileri  kapmasınlar diye dikkat ettik, ama Burhan bir ara su şişesini elinden banka koymasıyla suyumuz gitti. 

    Giriş kişi başı 200 Rs, biletleri aldıktan sonra tapınağa doğru devam. Bütün ihtişamıyla stupa karşımızda.

    Budha, dört bir taraftan Katmandu Vadisinine doğru bakıyor. Alnındaki üçüncü göz içe bakıyor. Burnun yerindeki soru işareti gibi şekil ise birliği-beraberliği ,tek olmayı sembolize ediyor. Daha üstteki 13 tane halka, Nirvanaya ulaşmak için geçilmesi gereken 13 aşamayı, en üstteki ise Nirvana’yı temsil ediyor. Stupa’nın en çok dikkat çeken kısmı çatısı, yapımında 20 kg dan fazla altın kullanılmış.

    Stupanın etrafını dolaşırken matraları çevirmeyi de unutmadık.

    Bir sürü hediyelik eşya satan dükkan var. Maskeler, elişleri, küçük heykeller …

    Yatan Buda’nın yanına gelip dua edenler, özellikle para atarak dilekte bulunan kadın ve bebekliler…

     

    Tepeden Katmandu manzarasını da izledikten sonra, geldiğimiz yoldan geri döndük.

    Karnımız çok acıktığından, günün anlam ve önemine yakışır, yol üzeri Nirvana Cafe’de yemeklerimizi yedik, gayet lezzetliydi. Manzaraya karşı biralarımızı da içerek yürümek için enerjimizi topladık.

    Bir cevap yazın

    Translate »
    %d blogcu bunu beğendi: