Sri Lanka’nın tapınaklar şehri Anuradhapura

    6 Comments

    Sri Lanka’nın eski başkentlerinden Anuradhapura 

    Sri Lanka’nın tapınaklar şehri Anuradhapura eski başkentlerinden birisi olarak, antik kalıntıları ile önemli bir şehridir. Yemyeşil bir kasaba görünümündeki Anuradhapura’da antik kent ve çevresini gezmek, en az bir gününüzü alacaktır.

    Anuradhapura’ya nasıl gidilir?

    Colombo’dan tren veya otobüsle gidilebilirsiniz. Yolculuk 5-6 saat kadar sürüyor ve 3-4$ civarı tutuyor. Biz trenle gitmeyi tercih ettik, tren biletine  500 Rs ödedik. Yaklaşık 6 saat kadar süren, pirinç tarlaları, yeşillikler, köyler içinden geçen, keyifli bir yolculuk yaptık. 

     

    Göçmen kuşların uçuşmalarının, kokonat ağaçlarının, köylerin içinden geçerken ki manzaraların fotoğraflarını çekmek için trenin camı ve kapısı arasında mekik dokudum. Bembeyaz formalarıyla öğrenciler de fotoğraf karesinde yer aldı. Sri Lanka’da öğrenciler ve çoğu resmi görevli beyaz üniforma giyiyor.

     

    Sri Lanka’da Colombo’dan Anuradhapura’ya giderken yaptığımız tren yolculuğundan manzaralar.

    Anuradhapura’da gezilecek yerler

    Anuradhapura’yı gezmek için en rahatı tuttukçu ile anlaşmak. Pazarlığınıza bağlı olarak, günlüğü 12-15$ gibi bir ücretle, tüm gün sizi otelinizden alıp, Antik kent ve çevresini gezdirip, tekrar otelinize bırakıyorlar. Yürüyerek gezmek için çok geniş bir alan, çok yorucu olur. Tuktukla bile Antik kenti ve şehri 1 günde ancak gezebildik. Gerçi şehir merkezinde birşey yok, ama yine turlamak istedik.

    Antik kent gezisi için 25$ vererek bilet alıyorsunuz. Daha önceden 30$ olan ücreti düşürmüşler. İyi de yapmışlar, zaten tuktuk parası, kent girişi derken iyi bir para bayılmış olunuyor.

    Antik Kent gezisi

    Buradaki tapınakları gezerken de diğer yerlerde olduğu gibi ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekiyor. Kısa şortla girilmiyor, kadınların kısa kollu kıyafetle de olmaması gerekiyor. Çoğu yerde tapınaklar açık alan durumunda, yani taş lı topraklı alanda da çıplak ayakla dolaşacağınız için yanınızda çorap bulundurun, yoksa sıcak zeminde ayaklarınızı pişirirsiniz. Kadınların da yanında şal bulundurması yeterli olacaktır. Şapka takıyorsanız, onu da çıkararak içeri girmelisiniz.

    Fotoğraf çekerken Buda’ya arkanızı dönmemeniz gerekiyor, yan durarak fotoğraf çekmeye özen gösterin, hemen uyarıyorlar. Rahipler ya da ibadet edenlerin fotoğrafını çekerken de özen gösterin.

    İsurumuniya Vihara

    Biz ilk önce buradan başladık. Buraya ayrıca giriş ücreti olarak 200Rs ödedik. Girişte küçük bir müze bulunuyor. Müzenin yanında kayaların içindeki oyuğa dilek parası atabilirsiniz, denk getirmeye çalışın, ben yapamadım.

    Üst tarafta kayalara çıkarsanız, Buda’nın ayak izi bulunuyor, çan şeklinde bir de stupa var. 

    Tapınak İsurumuniya Aşıkları ile ünlenmiş. Kral Dutugemu’nun sevdiği kız için tahtan feragat eden oğlu Saliya ve kraliyet dışı eşinin figürleri olan levha şuan müzeye kaldırılmış bulunuyor, figürün resmini müzede görebilirsiniz.

    Arkeoloji Müzesi

    Antik Kent giriş biletini de gişesinden alınıyor ve müzeyi ücretsiz gezebiliyorsunuz. Biz gittiğimizde iç kısmı renovasyondaydı gezemedik, sadece bahçe kısmını gezebildik.

    Ruvanvelisaya Dagoba

    Sri Maha Bodhi Tapınağı’na giderken sağ tarafta bulunuyor, giderken veya dönüşte uğrayabilirsiniz. Girişte ayakkabılarınızı çıkartacağınız için yanınızda çorap yoksa taşları ve zemini çok sıcak olacağından ayaklarınız fazlasıyla yanacaktır, baştan uyarayım dedim.

    Beyaz dagoba, girişinden itibaren muhteşem görüntüsüyle sizi karşılıyor. Sağlı sollu 344 tane filin omuz omuza durarak oluşturduğu bir duvar tarafından korunmaktadır. Ruvanvelisaya, yapıldığı zamanda, 7 metre derinliğinde bir temel ile, dünyanın en büyük stupasıymış. Şimdi ise Sri Lanka’nın 3. büyük stupası olan Ruvanvelisaya, Kral Dutugemunu tarafından yaptırılmıştır, ama kral bitişini görememiş. Dagobanın güneyindeki kireçtaşı heykelinin Dutugemunu olduğu düşünülüyor.

    Sri Maha Bodhi Ağacı

    Kutsal bodhi ağacının yaşının çok eski olduğu, dünyadaki tarihsel açıdan en eski  ağaç olduğu düşünülüyor. Buda’nın, Bodhi ağacının altında ruhsal gelişim ve aydınlanma geçirdiği düşünüldüğünden kalp şeklindeki yapraklara sahip ağaç kutsal olarak kabul ediliyor ve her Budist tapınak yakınlarına, mutlaka bu ağaçtan dikiliyor. Artık burada bir tane değil, pek çok bodhi ağacı ve fidanı var ve hepsinin etrafı çevrelenerek korumaya alınmış durumda. Ağaçların etrafındaki korkuluk ve diğer yapılar dua bayraklarıyla süslenmiştir.

    Ama en eski ve en kutsal olan merdivenle çıkılan platformda duruyor. Platform korkulukları oldukça modern işlenmiş.

     

    Lovamahapaya ya da Brazen Sarayı 

    İlk yapıldığında duvarlarının mücevherler, gümüş ve değerli taşlarla, ayrıca çevresinin aslan ve kaplan gibi figürlerle süslü olduğu için Brazen Sarayı olarak da biliniyor.  Bronz ve fayanstan bir çatı ile kaplı olan yapıda 1000 civarında rahibin yaşadığı, binanın yapımının 6 yıl sürdüğü biliniyor. 

    Lankarama ve Eth Pokuna (Fil göleti)

    Kral Valagamba tarafından, antik dönemde inşa edilmiştir. Stupa’nın eski şekli hakkında hiçbir şey bilinmemektedir ve daha sonra yenilenmiştir. Eth pokuna (Fil gölet) ise Lankarama’nın yakınındadır ve aradan yüzyıllar geçmesine rağmen, halen çalışır durumdadır.

    Abhayagiri Manastırı

    Abhayagiri Manastırı’ndaki ana stupa olan Abhayagiri Stupa, Buda ayak izi üzerine inşa edilmiştir. M.Ö. 1. yüzyıla tarihlenen bu devasa dagobanın adı ‘Koruma Tepesi’ veya ‘Korkusuz Tepeler’ anlamına gelir. Doğu ve batı basamaklarında eşmerkezli taş levhalardan yapılmış sıra dışı ay taşlarına sahiptir.

    Ay taşındaki halkalarda figürler bulunuyor. En dışta ateş sembolü, 2. halkada fil, at ve boğa sembolleri, 3. halkada çiçek figürleri, 4. halkada ağzında çiçek tutan kazlar, 5. halka nilüfer, en içteki halka ise ölümü simgeliyor.

    Thuparama Dagoba

    Sri Lanka’da inşa edilen ilk dagoba olarak da biliniyor. Çatısı bugün yok, eski tip çeltik tarzı yığma şeklindeki mimari geleneğe göre inşa edilmiş. Bugünkü çan şekli 1862’de tadilattan geçmiş. Buda’nın köprücük kemiğinin bulunduğu yer olarak kabul ediliyor.

    Jetavanarama Dagoba

    Dagoba 3. yüzyılda Mahasena tarafından inşa edilmiş. İnşa edildiğinde, dünyanın en yüksek üçüncü anıtıymış ( ilk ikisi Mısır piramitleri ). Başlangıçta 120 metre yüksekliğinde iken, bugün Abhayagiri’ye benzer şekilde yaklaşık 70 metredir. 90 milyondan fazla tuğladan oluştuğu söyleniyor. Londra’dan Edinburgh’a kadar uzanan 3 metre yüksekliğinde bir duvar yapmak için yeterli tuğla olduğunu hesaplanmış.

    Big Buda

    Büyük bir yapı ve içinde rahip okulu bulunuyor. Etraf ibadet edenlerle doluydu. 

    Anuradhapura’daki geziyi tuk tukla yapmamıza rağmen sıcağın da etkisiyle gezmesi yorucu oldu. Antik kenti ile yemyeşil bir şehir olan Anuradhapura’ya veda zamanı geldi. Tarihe ve tapınaklara yeterince doyduğumuzdan, Kandy – Ella biletimizin zamanına kadar deniz kıyısına gidelim istedik ve rotamızı Trincomalee’ye çevirdik. Yarın otobüsle  Trincomalee’ye gideceğiz.

     

     

     

    6 Responses to “Sri Lanka’nın tapınaklar şehri Anuradhapura”

    1. sevgili dilek hn.
      yazılarını ARKASI YARIN formatında takip ediyorum. harikasınız. gezmeleriniz kolayınıza olsun. özeniyorum. tadını çıkartın.
      ben yakında FAS yolcusuyum. tarih ve sanat göreceğim. zaten kültür gezisi.
      yazılarını bekliyorum.
      sağlık, mutluluk. öpüyorum.

      • Nurefşan Hanımcım,
        Çok teşekkür ederim. Size iyi yolculuklar diliyorum, keyifle gezin, her anın tadını çıkarın, dönüşte ben de sizin keyfinizden faydalanırım umarım, çok öpüyorum, sevgiyle kalın…

    2. canım. yazdım yazdım, sonra geldi mi yoksa silindi mi bilmiyorum.
      yani FAS da olduğum için uzun zaman yazamadım. harikaydı. sizlere yol açıklığı ve sağlıklar diledim. hayatın tadı böyle çıkıyor. aslında bunlar birer dersler arası teneffüs dür sadece. yani enerji yani taze kan. ne mutlu böyle olanlara.
      bol öpüyorum.esen kalın
      sevgiler.

      • Çok teşekkürler Nurefşan Hanımcım.İnternetin azizliği oluyor bazen, ben de artık uzun aralıklı yazabiliyorum. Çünkü akşam yorgun oluyorum, fotoğraf ve bilgileri toparlayıp yazmak zor oluyor. Bir de internet sorunu çok fazla tabii, geç saatlerde daha iyi oluyor, o zaman da uyku geliyor maalesef. Sizden de Fas anılarınızı dinlemeyi çok istiyorum.Sevgiyle kalın…

      • Çok teşekkürler Engin Bey. Bir süredir laptop ve internet sorununundan dolayı yazamadım, çok yakında yeni yazılar geliyor.sağlıkla kalın…

    Bir cevap yazın

    Translate »
    %d blogcu bunu beğendi: