Nepal

    No Comments

    Nepal nerededir?

    Himalayaların eteğinde kurulmuş, Dünyanın çatısı Everest’i yakından görebileceğiniz, şehirde, dağda, ormanda, her zaman ve her yerde ‘’namaste’’ diyerek sizi selamlayan güler yüzlü insanların ülkesi Nepal. Kuzeyinde Tibet Özerk bölgesi, güneyinde Hindistan bulunuyor. Başkenti Katmandu, diğer önemli şehirleri ise, keyif dolu günler geçireceğiniz Pokhara, Lalitpur, Bharatpur.

    Nasıl gidilir?

    Katmandu‘daki Tribhuvan Havaalanına uçuluyor. Türk Hava Yollarının direk uçuşları bulunuyor, ama bize çok pahalı geldi. Aktarmalı olarak da gelebileceğiniz, Fly Dubai, Air Arabia, Air Asia gibi firmalar var. Birkaç saatlik aktarmayla çok uygun biletler bulabilirsiniz. Biz Fly Dubai ile uçtuk, 20kg normal bagaj ve el bagajınız varsa sorun yok. Havaalanı çok uzak değil ama, yer bulma telaşı ve taksicilerle pazarlık yapmak için uğraşana kadar, konaklama yapacağınız yere yazın sizi karşılasınlar. Zaten ortalama 10$. Kaç saatlik yolculuktan sonra taksicilerle boğuşmak en yorucu kısmı olur, bir de otelinizi bulamazsa, ararsanız hepten tatsız olur. İlk günden keyifsiz başlamayın.  

    Ne zaman gidilir?

    Eylül sonunda  musonların bitmesiyle en popüler sezon başlıyor. Ekim- Kasım ayları dağlardaki görüşün de en iyi olduğu zamanmış, biz de o yüzden Kasım ayını tercih ettik. Gündüz sıcaktan tişörtle dolaşırken akşam mont giymek zorunda kalıyorsunuz. Dağlarda ise gündüzün sıcağını ayaz takip ediyor. Özellikle sobanın başından odaya gittiğinizde ısınmakta zorlanıyorsunuz. Kasım ayından sonra da kuru sezon devam ediyor ama Mart gibi havalar ısınmaya başlıyor ve diğer popüler sezon olan Nisan-Mayıs sezonu başlıyor. Hazirandan Eylüle kadar ise musonlar var.

    Konaklama

    Her bütçeye göre konaklama seçenekleri mevcut. Katmandu’da kalacaksanız, Thamel merkez biraz sesli ama her yere yakın, arka sokaklardaki yerleri tercih edebilirsiniz. Thamel’e yakın çevreler de çok uzağa gitmedikçe zorlamaz. Ama tercih yaparken merkezi diye gösterilen yerlerin çoğu Katmandu merkezine göre, fiyat olarak daha ucuz, ama hareketli bölgelere uzak kalırsınız. Pokhara’da kesinlikle Lakeside bölgesinde kalın, West Lakeside ya da North Lakeside çok farketmez, ama Damside keyifli yerlere biraz uzak alıyor. Lüks aramıyorsanız, sıcak suyu olan (bu önemli ), özel banyolu 2 kişilik private odaları 7 -10$ civarında olan hosteller ve guesthouselar gayet güzel.

    Ama dağlara çıktığınızda 2 kişilik odalar, 300 -500Rs arasında değişiyor. Akşam yemeğiniz ve sabah kahvaltınızı yaptıktan sonra ücreti alıyorlar. Odalar bizim köy evlerinin pansiyon olmuş hali gibi. Zaten bütün gün 15-20 km tırmandığınız için o kadar yorgun oluyorsunuz ki, yemekten sonra cumbada yatak diyorsunuz. Bazı yerlerde sıcak su ek ücrete tabi oluyor, zaten bazı yerlerde dışarıda olan banyoları o soğukta kullanmanız çok zor.

    Biz şehirlerdeki, yani Katmandu ve Pokhara’daki konaklamaları www.booking.com’dan tercihlerimiz doğrultusunda ve ekonomik olanlardan yaptık. Merkezde olsun, özel banyosu ve sıcak suyu olsun ve olmazsa olmaz wifi olsun, puanı da 8’in üzerinde olsun dedik. Dağlarda ise durum farklı, çünkü gideceğiniz yere vardığınız saate ve kalacak yer bakma gücünüze kalıyor. Karanlığa kalmadan 17:00 civarı olursanız seçenekleriniz fazla olur.

    Ulaşım

    Şehirlerarası ve şehiriçi otobüslerini kullanın, bizim biraz eski halimiz. Taksi kullanmaya gerek yok. Adına turist otobüsü dedikleri şehirlerarası otobüslerinin çoğunun alakası yok. Hatta bazen biletteki firma başka, otobüs başka. Ama herkese 1lt kapalı su veriyorlar. Burhan, koskoca Fly Dubai bir bardak su vermiyor, şu otobüsler litreyle veriyor diye espiri yaptı. Özellikle Katmandu-Pokhara arasındaki otobüslerin yemek dahil olan, daha lüksleri de var. Fiyatlar 10$- 25$ civarında değişiyor.

    Şehir içinde ise kısa mesafeler 15-20 Rs, biraz daha uzun mesafeler 25Rs civarında. Yorulduğunuz yerde gideceğiniz yere nereden binebileceğinizi sorun, müzikler, şarkılar eşliğinde yolculuk yapın.

    Yeme içme

    Restoran tavsiye etmeyeceğim. Her yerde olduğu gibi turistik yerlerde yerseniz fiyatlar ikiye katlanmış vaziyette, biraz dışına çıktığınızda ise daha doyurucu porsiyonları daha ucuza yiyebilirsiniz. Görüntüsünü ve menülerini beğendiğiniz yerde girin yiyin. Çok güzel çorbaları, son derece doyurucu olan büyük bir çorba kasesinde bol sebze ve etli gelen thukpa, mantıya benzeyen sebzeli ve etli momo, bol çeşitli nodul yemeği chowmein, biryan çeşitleri, tavuk ve balık yemekleri, hepsinin  tadına bakın, hepsi çok lezzetli. Kırmızı ette çok başarılı değiller.

    Bir de bizim Pokhara’da çok beğendiğimiz falafel var ki çok başarılıydı,  North Lakeside’da. Katmandu’da hiçbir yerde o lezzeti bulamadık.

    Güncelleme:( ”Restoran tavsiye etmeyeceğim.” yazmıştım.) Daha sonraki günlerimizde, çünkü 1 ay kadar kaldık,  Katmandu’da Merhaba Restoranı bulduk, Türk yemekleri yapan bir yer ve müdavimi olduk. Hem yemekler çok lezzetli midemiz bayram etti, hem fiyatlar çok ekonomik, hem de Thamel’in göbeğinde ve bizim otele de çok yakındı.

    Kendisiyle yaptığım kısa sohbet videosu…

    Para birimi

    Nepal’in para birimi Nepal rupisi (NPR), kısaca Rs.  1 Dolar, 110 – 114 Rs civarında, rakamlar hergün birkaç Rs oynuyor. İstediğiniz yerde bozdurun, döviz bürosu olmasa da büyük bir fark olmuyor. Yanınızda dolar taşımanız daha iyi. Bu arada çoğu küçük işletmeler, hosteller, dükkanlar dolar almıyorlar. Hele trekking yapacaksanız, Pokhara ve dağ köylerinde kesinlikle yanınızda rupi olsun.

    Diğer şeyler

    Her yerde market var, istediğiniz herşey de var. Bizim peynir ve zeytinimiz hariç. Yak peyniri var, lezzetli, zeytin ise İspanya’dan ama çekirdeksiz, öyle bir şey işte. Uzun süre olunca lezzetlisi çok özleniyor. Kıyafet, kozmetik, aksesuar herşey. Pazarlık da herşey de şart unutmamak gerekiyor. Her şekilde zaten pahalıya alıyorsunuz.

    Turistik yerlere girişler turiste ve yerlisine çok farklı fiyata, mesela onlar 200Rs verirken, biz 1000Rs veriyoruz.

    Sık olduğu söylenmekle beraber biz elektrik kesintisine, birkaç kez, kısa aralıklarla rastladık. Dönüştürücülerle gelmiştik ama garip bir prizleri var, çok delikli, ne takarsanız oluyor.

    Turla mı gelelim?

    Hiç gerek yok, biraz araştırmayla planınızı yapın, alın biletinizi, konaklama için de ücretsiz iptalli olanlardan yaptırın, atlayın uçağa gelin. İstediğiniz yerlerde yerel rehber tutarsınız en pahalısı 10$ anlatır size hikayeleri.

    Trekking için de aynı şey geçerli, herşeyi kendiniz yapabilirsiniz. İzinlerinizi kendiniz alın, haritayı da elinize alın ve yürüyün. Heryerde tabela var, işaret var, bazı yerlerde rotanızı yerel halka sorun, hiç zor değil. Ama tırmanırken, bütün gün sürekli bir şekilde ve 15km üzerinde merdiven çıkmak için aynı şeyi söyleyemeyeceğim, zoooor! Biraz kondisyon gerektiriyor. Daha önce yürüme konusunda iyi olmak gerekiyor , hele ki doğada biraz kondisyon.

    Anlayacağınız siz size yetersiniz, istiyorsanız bireysel olarak, atlayın uçağa ve yola çıkın. Hem ekonomik, daha özgür ve 1 kişi fiyatına 2 kişi gezersiniz, ekstra turlar da size bedavaya gelir.

    Şimdilik benden bu kadar, detaylar Nepal gezimin bitiminde artık…

    Bir cevap yazın

    Translate »
    %d blogcu bunu beğendi: