Hendek Çiğdem Yaylası

    2 Comments

    Çiğdem Yaylası nerededir?

    Çiğdem Yaylası, Sakarya iline bağlı Hendek ilçesi sınırları içindedir. Elmacık dağlarında bulunan yayla yaklaşık 1400 rakımdadır. Adını baharın gelişiyle açan, baharı müjleleyen çiğdemlerden almış. 

    Baharın gelmesi, doğanın canlanması ile İstanbul yakınlarında kamp ve trekking için hareketlenmelerin artmasıyla biz de harekete geçelim dedik. Havalar ısınmaya başlamasıyla yeni açan çiçekler ve böcüklerle haşır neşir olmak, biraz keyif ve pozitif enerji toplamak için yola çıkalım, bir gece kamp yaparız, biraz da stres atarız diye bir hafta sonu kaçamağı yapalım dedik.

    İstikamet…?

    Sabah hızlıca kahvaltı yaptıktan sonra, bagaja kamp malzemelerimizi yükledik. Her an hızlıca çıkma ihtimaline göre bizim ana malzemeler her daim aynı yerde durur, teferruat olarak adlandırılanları da keyfimize ve gideceğimiz yere göre ayarlarız,. Giyeceklerimiz ve yedek kıyafetler de dahil yerleştirildi. Yemecelerin büyük kısmı da yoldan tazece alınacağından düştük yollara…

    Eşim direksiyona geçip, ne tarafa diye sorunca, ki genelde böyle olur. Nereye gidileceğini çoğu zaman sorgulamaz. Bazen rotayı yolda değiştiririz, yol nereye götürürse hani. Çoğunlukla da arabayı o kullanır zaten, uzun yolda araba kullanmayı sever, yorulunca ya da uykusu gelirse ancak ben alırım. Bu sefer de yine sorunca ‘’ İzmit’e doğru yola çıkalım da, mola da karar verelim. Akşam Hendek civarını inceledim biraz, o taraflara gidebiliriz, Çiğdem Yaylası’nı görmek istiyorum. ‘’ dedim. İzmit’te çay molasından sonra zihnimiz Çiğdem Yaylası’ndan yana açıldı, sonrasının ucu açık…

    Nasıl Gidilir?

    Çiğdem Yaylasına gitmek için öncesinde Hendek’e gitmek gerekiyor. Hendek, Sakarya il sınırları içinde bulunuyor. Karadere istikametinden  Kurtuluş köyüne, oradan da Çiğdem köyüne devam ediliyor.

    Biz de İzmit’teki molamızdan sonra Hendek’e geldik. Buradan mangallık etimizi, sebzelerimizi ve içeceklerimizi de aldıktan sonra Google amcanın ve tariflerin üzerine Karadere istikameti, sonrasında da Dikmen Köyü istikametine doğru devam ettik. Uzaktan Elmacık dağlarının karlarla kaplı görüntüsünü görmeye başladık.

    Karlar erimeden Çiğdem Yaylası

    Kıvrıla kıvrıla gidilen stabilize yolda çiçek açan ağaçların ve yeşilin farklı farklı tonları ile yolumuza devam ettik. Bir süre sonra yol Dikmen ve Kurtuluş Köyü olarak ikiye ayrılıyor. Sağdan Kurtuluş Köyü ve daha sonra Çiğdem Köyüne doğru devam ettik.

    Biz havalar ısındı diye düşünürken , Kurtuluş Köyü’nden yukarı doğru çıkarken yoldaki karları görünce şaşırdık. Çünkü artık çoktan erimiş olmaları gerekirdi diye düşündük. Ama yukarıya tırmandıkça karlar çoğaldı.

    Küçük şelaleler, yolun kenarında dereden akıp giden suyun sesiyle, muhteşem bir yolculuk yaparak tırmanmaya devam ettik.Tabii ki durup karla biraz yakınlaşalım da dedik. 

    Çiğdem Yaylasında bahar ve kar elele

    O uzaktan dağın zirvesinde zannettiğimiz karlar meğerse yaylanın karlarıymış. Çiğdem yaylasına geldiğimizde ise hem güneş vardı, hem kar bir aradaydı. Çiğdemler kendini göstermemişti, ama manzara muhteşemdi.

    Yayla evleri doğal olarak daha boştu, köylüler yaylaya çıkmamışlar. Biz de karların içinde yürüyüş yaptık, biraz dolaştık, o mis gibi yayla havasıyla ciğerlerimize bayram yaptırdık. Sonra da midemize bayram yaptırmak için mangalımızı da yaptık. Hava iyice soğumaya başlayınca dönme kararı aldık. Çünkü karda kampa göre hazırlık yapmamıştık.

     

    Bu güzel manzaraları arkamızda bırakarak, karanlık da olmadan, başka bir kamp yeri bulmak için yaylayı terk-i revan eyledik.

     

    2 Responses to “Hendek Çiğdem Yaylası”

      • Her zaman yazılarımı takipiniz ve bu güzel yorumlarınızla siz harikasınız,teşekkür ederim.

    Bir cevap yazın

    Translate »
    %d blogcu bunu beğendi: