Hindistan’ın göller şehri Udaipur

    4 Comments

    Doğunun Venedik‘i Udaipur

    Pichola Gölü’nün kıyısında kurulmuş, Hindistan’ın “göller şehri” Udaipur, doğunun da Venedik‘i olarak tanınıyor. Rajasthan eyaletinin en güney kesiminde yer alan şehir, Delhi ve Mumbai gibi iki büyük ve karmaşık şehrin tam ortasında adeta bir nazar boncuğu gibi duruyor. İçinden deniz, göl, nehir farketmiyor, su geçen şehirlerin havası bir başka oluyor. Başta İstanbul olmak üzere, Venedik, St.Petersburg, Budapeşte, Lizbon, Amsterdam gibi şehirler beni daha fazla etkiliyor.

    Nasıl gidilir? 

    Delhi, Jaipur gibi kuzeyden de gelseniz, Mumbai ( Bombay ) gibi güneyden de gelseniz, en kolay ve rahat trenle gelirsiniz. Ayrıca Mumbai hattında slepper denilen yataklı otobüsler de var.Tek kişilik ya da çift kişilik yatakları olan otobüsler bunlar. Noel, yılbaşı gibi yoğun zamanlarda tren bileti bulamazsanız, Redbus diye bir firma var, oradan otobüs bileti alabilirsiniz. Başta çok rahat gibi, ama uyumaya kalkıştığınızda sağa sola savrulduğunuzdan zor uyunuyor.

    Biz gece treniyle gittik ve sabah erken saatlerde de orada olduk. İstasyon ile şehir yakın olduğundan, otele 200Rs vererek, tuktuk ile gittik.

    Gezilecek yerler

    Biraz dinlenip uyuduk, sonra etrafı gezmek için çıktık. Otelden yakın çevreyi gösteren haritayı da aldık. Burası da Pushkar gibi küçük bir şehir olduğundan yürüyerek rahatlıkla geziliyor. Zaten şehir Pichola Gölünün etrafında kurulu, göl çevresini gezerken şehri de geziyorsunuz.

    Pichola Gölü

    Şehri göl şehri haline getiren 4 km uzunluğunda, 3km genişliğinde olan gölün etrafındaki yapılarla beraber manzarasını ve yansımalarını keyifle seyredebilirsiniz. Özellikle gün batımındaki yansımalar ile şehrin havası daha bir başka oluyor.

     

    Ambrai Ghat

    Bu Ghat çevredeki mimari yapılar ile Pichola Gölü’nün çekici bir görünümünü sunuyor. Çok güzel fotoğraf karelerini günün her saatinde yakalayabilirsiniz. Daha önce Manjhi Ghat olarak anılan bu Ghat, şimdilerde özellikle gençlerin ilgi duydukları bir yer olmuş. Gün batımında oluşan romantik ortam ile mermer banklar bu saatlerde dolu oluyor.

     

    Şehir Sarayı (City Palace )

    Pichola Gölü’nün doğu kıyısında, 1559’da itibaren farklı zamanlarda inşa edilmiş, devasa bir saray kompleksi ve Rajasthan’ın mimari harikalarından biridir. Mewar hanedanının başa gelen hükümdarlarının hepsinin ayrı katkılarıyla, şuanki haline gelmesi yaklaşık 400 yıl sürmüştür.

    Ana girişi üç kemerli bir kapıdan olan City Palace, içindeki müzeleriyle birlikte, Rajasthan’ın en büyük sarayı. Sarayın üst kat pencerelerinden Pichola gölü ve Lake Palace otelini içine alan manzaralar çok hoş. Saray şimdi kraliyet döneminden birçok antika eşya, resim, dekoratif mobilya ve mutfak eşyaları içeren bir müzeye ev sahipliği yapıyor.

     

    Jag Mandir (Lake Palace )

    Pichola Gölünün ortasında Jagniwas Adası’da inşa edilen bir saray, aynı zamanda “Lake Garden Palace” olarak da adlandırılır. 1754’de Maharaca 2. Jagat Sing’in eski yazlık sarayı olarak inşa edilmiş. Beyaz mermerden inşa edilen saray, şimdi 5 yıldızlı lüks bir otel olarak işletiliyor.Hindistan bağımsızlığını ilan ettiği 1950 senesinden sonra devlet, kralların ellerinden sarayları ve mal varlıkları alınmaya başlanmış. Maharajalar da mallarını ellerinde tutmanın tek yolunu saraylarını otellere kiralamada bulmuşlar. Böylelikle devlet sahip oldukları bu değerli yapıları alamamış. James Bond’un Octopussy filmi de burada çekilmiş.

    Gangori Ghat

    Pichola Gölü kıyısındaki ghata, Gangaur Ghat da deniliyor. Udaipur’un ana ghatlarından biri olarak kabul ediliyor. Sabah erken saatte gölde yıkanan yerliler görülebilir. Göl manzaralı fotoğraf çekimi için güzel bir yer, özellikle gün batımında daha revaçta oluyor.

    Bagore Ki Haveli

    Pichola Gölü’nün kıyısındaki Gangori Ghat’ta bulunuyor. Bazı akşamlar geleneksel dans ve Rajasthan müziğiyle dans gösterileri yapılmaktaymış, 138 odanın yanı sıra çok sayıda koridor, balkon, avlu ve terasları da bulunmaktadır. 

    Gangori Ghat ve Bagore Ki Haveli’nin girişleri aynı yerden, Şehir Sarayı da Bagore Ki Haveli’nin yanında bulunuyor.

     

    Başka neler mi yapılır?

    Gölde tekne turu yaparak etrafı gezebilirsiniz. İster yarım saat, ister 1 saatlik turlara katılabilirsiniz. Hatta Jagniwas adasına kadar gidenler de var. Turlar 300-400Rs arasında değişiyor. 

     

    Sokaklarında dolaşın, çarşı pazar yapın, köprü etrafını turlayın, yürüyün gezin işte…

    Canınız yiyecek içecek birşeyler mi çekti, göl manzarası eşliğinde istediğiniz bir yerde oturun, genelde her yerde hizmet gayet iyi. Ama benim çok beğendiğim, meyvelerle yapılan biryani var ki, bence tadın beğeneceksiniz. Hem yemek yiyin, hem manzara fotoğrafı çekin.

      

    Geze dolaşa akşamı ettik, yarın Mumbai’ye gideceğiz. Gece gideceğiz zannediyorduk, ama biletimiz yanlış kesilmiş, öğleden sonra yine yollardayız. Yolumuz uzun ve bu sefer yataklı slepper otobüsle gideceğiz. Çünkü noel ve yılbaşı dolayısıyla tren bileti bulamadık. Daha önceden Vietnam’da benzerine binmiştik, bakalım buradaki nasıl bir yolculuk olacak.

    Balkonumuzdan son fotoğraf karesi…

     

     

     

    4 Responses to “Hindistan’ın göller şehri Udaipur”

    1. dilek hn. günaydııın. heydi yeni rotalara. ben de buradan okuyarak sizlere katılıyorum. zira ben bu bölgelere uğramadım. okumak keyifli.
      ben bu arada 2 . kitabımın imzalarını yapıyorum. dönünce seninkini gönderirim.
      yollarınız açık, sağlıklarınız bol olsun. mutluluklar. sevgiler

      • Nurefşan Hanımcım yeni kitabınız için tekrar tebrik ediyorum, ben de sizi hayranlıkla takipteyim. Döndüğümde görüşürüz,sevgiyle kalın…

    Bir cevap yazın

    Translate »
    %d blogcu bunu beğendi: