Cennetten bir parça Maldivler
Beyaz kumu ve turkuaz renkli denizi ile Maldivler
Beyaz kumu ve turkuaz renkli denizi ile yetinmeyip, size sualtında da görsel bir şölen sunmasıyla adeta cennetten bir parça Maldivler. Hindistan’ın güneyinde, Sri Lanka’nın ise yaklaşık 750 kilometre güneybatısında bulunuyor. Maalesef bu güzelliğin Küresel ısınma yüzünden 50-100 yıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülüyor.
Maldivler, aslında Hint Okyanusu’nda 1.200 adadan oluşan bir devlet ve bu 1.200 adanın 281’inde insan yerleşim var. 1.000 civarında ada boş. Yerleşim bulunan 281 adanın 195’i yerel halkın yaşadığı ada, diğer 86 ada ise resort ada, yani otellere verilmiş adalar. Her resort genelde adanın adıyla anılıyor. Resortlarda, Beach Bungalow (Sahil Villa) ve Water Bungalow(Suüstü Villa) şeklinde iki ayrı oda kategorisi bulunuyor. Water Bungalowlar, denizin üstüne çakılan kazıklar üzerine inşa edilen küçük villacıklar.
İngiltere’den bağımsızlıklarını 1965 yılında kazanmışlar, şimdi ise devlet “başkanlık” tipi cumhuriyet ile yönetiliyor. Geçim kaynakları turizm ve balıkçılık, özellikle de tuna balığı ( ton balığı ) konserveciliği yapılıyor. Hemen her şey ithalat yoluyla sağlandığından, yerel halk için büyük sıkıntı, çünkü herşey pahalıya geliyor. Siz de gitmeden ihtiyacınız olabilecek şeyleri alarak gidin ya da Male’den alın. Lokal pazarın karşı sokağında, küçük caminin karşısında süpermarket var, oradan alışveriş yapabilirsiniz.
Maldivler’in para birimi
Maldivler’in para birimi rufiya. Ocak 2019 itibariyle yaklaşık olarak 1$=15rufiya ediyor. Hesaplarınızı ona göre yapın.
Maldivler’e nasıl gidilir?
Maldivler’e THY direk uçuyor, ama farklı firmaların aktarmalı uçuşları da var. Aktarma süresine ve Maldivler’e varış saatine göre kararınızı verirsiniz. Eğer Hindistan ya da Sri Lanka seyahati yapıyorsanız, en ucuzu oralardan Maldivler yapmak. Hem 1,5 saat gibi kısa bir uçuşunuz olur, hem de çok daha ucuza uçmuş olursunuz. Maldivler zaten pahalı, en azından uçak bileti paranızdan tasarruf yapmış olursunuz.
Dikkat edilecekler
Havaalanında kullanabileceğiniz kadar dolar bozdurun. Adada harcayacak çok yer yok, çünkü yapacak fazla birşey yok. Havaalanında kalan rufiyaları dolara çevirmek istediğinizde, önce check-in yapmanız, içeri girmeniz gerekiyor. Dışarıda çeviremiyorsunuz. İçeri girdiğinizde ise dolar almalarına rağmen, dolar vermiyorlar, biz de euro alalım bari dedik.
Free shoptan alkol almış olarak içeri girmeyin, sokamazsınız, alırlar, şişelere yazık olur. Alkol sadece resort otellerde satılıyor. Lokal adalarda kullanımı yasak.
Ada seçimini nasıl yapalım?
Ada seçimi nasıl bir tatil istediğinize göre değişir, resort otel adası mı, yoksa yerel halkın yaşadığı adaları mı istiyorsunuz? Resort otellerin olduğu yerler bütçenizi sarsmayacaksa, Male’ye uzaklığına göre ve memnuniyet yorumlarına göre karar verebilirsiniz. Onlar sizin için bütün organizasyonu yapıyorlar zaten.
Biz tercihimizi, ulaşım, bikini beach ve şnorkeling imkanlarına bakarak, Himmafushi adasından yana kullandık.
Yerel halkın yaşadığı adalardan birisini seçerken bazı soruların cevapları önemli.
Bikini beach bölgesi var mı ve kalacağınız yer ile yürüme mesafesinde mi?
Maldivler %97’si müslüman bir ülke ve resort otellerin adaları haricinde bikini ile denize girmek, dolaşmak yasak. Bu yüzden de turistler için plajlar ayrılmış ve buna da bikini beach diyorlar. Mayo ve bikini ile sadece buralarda denize giriyorsunuz. Diğer yerlerden de faydalanabiliyorsunuz, ama denize girmek yok. Böyle yazınca zannetmeyin size sıkıntı oluyor, ama sokaklarda dolaşırken kıyafete biraz dikkat etmek gerekiyor.
Kıyıdan yüzme mesafesinde, maske ya da snorkelle deniz altındaki güzelliklerini görebiliyor musunuz?
Deniz, bütün Maldivler’de aynı deniz. Ama deniz canlılarının bol olduğu, deniz gözlüğü, maske ve şnorkelle de keyifli zaman geçireceğiniz, 40-50$ vermeden de yüzme mesafesindeki yerlerin olması ayrı bir keyif oluyor. Biz hergün keyifle maske ve şnorkellerimizi takıp suyun altındaki mercanları, balıkları bütün güzellikleri seyrettik.
Adaya ulaşım kolay mı, aynı zamanda ekonomik mi?
Adaya ulaşmak için yerel halkın kullandığı tekneleri kullanmak ya da yakınlığından dolayı sürat teknelerinin ücretlerinin daha ekonomik olması bütçenizi rahatlatacaktır.
Adalara nasıl geçilir?
Yurt dışından gelişlerde tek bir havaalanı var, bütün uçaklar başkent Male’deki Velana Havaalanı’na iniyor. İndikten sonra gideceğiniz adanın konumu önemli. Çünkü, halka açık public ferry ya da sürat teknesinin yanında, birkaç kişilik ve kişiye özel sürat tekneleri ya da deniz uçağı kullanarak gitme alternatifleri var.
Eğer yerel halkın da yaşadığı bir adaya gidecekseniz ve Male’ye yakınsa ulaşımınız daha ucuza gelebilir. Eğer uzaksa adaya ulaşmak için, uçak biletine yakın bir rakam ödemek zorunda kalabilirsiniz. Gitmeden önce muhakkak adaya ulaşım konusunda otelinizle yazışın. Havaalanı çıkışında Male ferry yazan yerden Male’ye feribotlar gidiyor, ücreti 10rufiya. Male’den de adanıza göre tekneye binersiniz. Özel tekneler direk havaalanı çıkışında transferinizi sağlıyorlar.
Sürat teknelerinin yanaştığı iskele, karşısında da büyük cami ve Male Meydanı var.
Male meydanı…
Yukarıda da bahsettiğim gibi bazı adalara ücreti 2-3$ civarı olan public ferry var. Bir de yine ücreti 10-30$ olan halka açık sürat tekneleri var. Bu yüzden de uçağınızın Male’ye iniş saati önemli, bu teknelere binemezseniz, 120$’dan başlayan özel tekne tutmak zorunda kalırsınız ya da geceyi Male’de geçirmeniz gerekebilir. Maldivler’de en sıkıntılı kısım zaten adalara ulaşımı sağlamak, sonrası gel keyfim gel.
Himmafushi Adası
Himmafushi Adası, maldiv halkının yaşadığı lokal adalardan birisi ve başkaent Male’ye de yakın bir ada. Halk geçimini turizm ve balıkçılıkla, özellikle de tuna balığının satışıyla sağlıyor. Küçük bir ada ama alışveriş için mini marketleri var, hediyelik eşya ve güzel elişi eşyalardan satan dükkanları da var. Futbolla çok ilgililer, şampiyon bir takıma sahipler. Hatta Galatasaray’ı, özellikle de Hasan Şaş’ı ve pek çok futbolcumuzu tanıyorlar. Müslüman ülke olarak gördüklerinden Türkiye’yi de seviyorlar.
Himmafushi’ye ulaşım
Havaalanından Male’ye gitmeniz gerekiyor. Taksi ile giderseniz, 100rufiya. Havaalnından Male ferry yazan yerden Male’ye giden feribotlar var, onunla giderseniz ücreti 10rufiya. Ama indiğiniz yerden 500metre kadar kıyı boyunca yürümeniz gerekiyor. Sürat motorlarının yanaştığı iskeleyi ve Male meydanını geçeceksiniz. Lokal pazarın önünden, public ferry dedikleri, yerel halkın kullandığı feribotlar var. ”Nasebe 8” adlı tekne 2$, diğerleri 3$. Ama günde bir kez sefer yapıyor, o da saat 15:00’da (Resimde arkadaki tekneler ). Uçağınızın saatine göre yetişemezseniz, halka açık sürat tekneleri var, onlar da 10-15$ arasında gidiyorlar.
Adadan görüntüler
Otellerin bulunduğu yer ile bikini beach bölgesi birkaç dakikalık yürüme mesafesinde. Her yerde kokonat ağaçları ve ismini bilmediğim mis kokulu çiçekleri olan ağaçlar var.
Deniz kenarında da, sandallar, salıncaklar, bir de Maldivler’e özgü, ağlardan örülmüş, herkesin dinlenmek için kullandığı oturmalı hamaklar var.
Denize girdiğiniz yerde tesis yok, suyunuzu ve içeceklerinizi yanınıza alarak gitmeniz gerekiyor. Kalabalık olmadığından, az olmasına rağmen boş şezlong bulabiliyorsunuz. Sessiz, sakin, sadece dalgaların sesini duyacağınız bir yer.
Çok uzun bir sahil olmasa da biraz yürümek iyi oluyor.
Adada tanıştığımız Türk aile, İmral Hanım ve Ahmet Bey ile de keyifli zamanlar geçirdik. Biz uzun süredir Türkiye’den uzak olunca içimden geçen çekirdek özlemini, yanlarında gelirken getirdikleri ayçekirdeği ile giderdiler. Bir de çiçeklerden yaptığı kolyesiyle çekilmiş Maldivler hatırası.
Adada akşamları yapılacak birşey yok. Akşam güneşin batışını izlemeden denizden ayrılmıyoruz, gün batımıyla denizin rengi de değişiyor. Güneşi salıncak yollayalım bari diyorum.
Başka neler mi yapılır?
İsterseniz scuba diving ya da snorkeling turu alabilirsiniz. Scuba diving, tek dalış 65$’dan başlıyor, discovery dalışları ise 90$, kurs 300$ civarında, yani Türkiye’ye göre biraz tuzlu. Snorkeling turu ise, 2-3 saat sürüyor, başka bölgeye götürüyorlar, akşam üzeri de yunusları izletiyorlar, 30-40$ arasında bir ücreti var.
Biz başka yerlerde de dalış yapma planımız olduğu için, maskemizi ve şnorkelimizi yanımızda getirmiştik. Tur almadan kıyıdan biraz açığa yüzerek şnorkel keyfini her gün istediğimiz kadar yaptık.
Zaten başka adalardan da bizim adaya şnorkel için gruplar geliyordu. Muhteşem güzellikteki balıklarla beraber yüzdük. Daha önce hiç görmediğimiz, müren balığını, vatozu, balon balığını, hatta kıyıya kadar gelen küçük köpek balıklarının büyüğünü bile gördük. Zaten” rif shark” dedikleri, küçük köpek balıkları kıyıya kadar geliyor, korkutmazsanız uzun bir süre kaçırmadan seyredebilirsiniz.
Anlattığımızda, tura katılanlar onları bile görmediklerini söylediler. Ama biz her gün aynı yerlerde dalınca ve zaman kısıtlaması olmadan uzun süreli dalınca, daha fazlasını görme imkanına sahip olduk. Üstelik 30-40$ vermeden bu keyfi yaşadık.
Sadec balıklar değil, kabuklu deniz canlılarından rengarenklileri denizin içinde gördüğümüz gibi, denizin dışına dalgalarla gelen ve suya ulaşmaya çabalayanları seyretmekte ayrı bir güzellik oldu. Minarenin çabası gibi…
Himmafushi’de 5 gün kaldık. Uzun uzun denizde kalmamıza rağmen, denizine ve muhteşem deniz altındaki görsel şölene doyamadık. Bütün yorgunluğumuzu atarak, akşama Sri Lanka’ya doğru yola çıkacağız. Son günümüzde Atatürk ve bayrağımızla bir Maldivler hatırası çektirelim dedik.
Uçağımız 21:00’de, ama adadan public ferry sabah 07:00 olduğundan paylaşımlı olan, halka açık sürat teknesiyle gideceğiz. Arkadaşlar da bizimle geliyor. Hatta sağolsunlar, bizim Nepal kışlıklarımızın birazını kendilerine verdik, götürecekler, çantalarımız da biraz hafifledi.
Şimdi de Maldivlere hoşçakal deme vakti geldi, Hoşçakal Maldivler, bir sonraki sefere tecrübeli olarak,daha programlı geliriz umarım.
Maldivler ama yani artık yavaş yavaş kıskançlık oluşmaya başladı bilginiz olsun 🙂
Ne diyeyim 🙂