Boudhanath Stupası

    3 Comments

    Boudhanath Stupası

    Boudhanath Stupası, Nepal’in en büyük stupası. Tibetliler için ise çok önemli bir stupa, çünkü Himalayalardan kaçarak gelenler buraya sığınmışlar ve burada yaşıyorlar. Pek çok Tibetli  için aynı zamanda da hac yeri olarak görülüyor. Etrafında 108 kere dönerek ve tesbih çekerek hac görevi yerine getiriyorlar. 

    Nasıl gidilir?

    Bizim de aslında bugün Patan’a gitme planımız vardı, ama geç kalkınca gün yarılandığından vazgeçtik. Thamel’e 7km uzaklıktaki, dolayısıyla da daha yakın olan Boudhanath Stupası’na gitmeye karar verdik. Dağlardan kalan azmimizle, 4km kadar, uzunca bir süre yürüdük. Öğlen sıcağında tempolu da yürüyünce biraz yorucu oldu,  yol da bozulmaya başlayınca, yürüme keyfimiz kaçtı. Chabahil’e kadar gelmiştik, otobüs sorduk, bindiğimiz otobüs de bizi tam önünde indirdi.

     Kişi başı 400Rs vererek, Boudhanath Stupası’dan içeri girdik. Stupanın meydanı oldukça keyifli, dükkanlar, tapınak, yemece yerleri,el işi eşyalar, mandala, resim vb satılan yerler var. Yapılar düzenli olduğu için belki de huzurlu bir ortam yaratmış. Keşmekeş yok, sakinlik hakim.

    Stupanın girişinde küçük bir tapınak var, girişinde ki teyze de bağışları topluyor.

    Stupanın giriş kapısı, mantralar çevrilerek giriliyor. Dileklerinin kabul olması için takılan kilitler, çaputlar, çoğu yerdeki gibi yani…

    Sonrasında ise beyaz rengi ve ihtişamıyla Tibetlilerin hac yeri Boudhanath Stupası, karşımızda… Stupa olmasından dolayı içine girilmiyor, etrafında turluyoruz. Burada da yine, üstteki 13 tane halka, Nirvanaya ulaşmak için geçilmesi gereken 13 aşamayı, en üstteki ise Nirvana’yı temsil ediyor. 

    Stupanın karşısında ise Tibet Manastırı bulunuyor, girişinde de kocaman bir çan.

    İçerde dini bir ritüel izlediktan sonra terasına çıktık. Merdivenlerden terasına çıkarken, yaşam çarkı…

    Manastırın terasından stupanın görünümü…

    Manastırın içi de çok renkli ve güzeldi.

     

    Aynı Katmandu Durbar Meydanınındaki gibi burada da, meydanın ortasında, uçuşan güvercinlerin arasında kıpırdamadan duran sadu’yu görüyoruz. Böyle durmasının anlamı, sizi zorlamıyoruz diyor, sadakanızı vermek isterseniz diyerek elinde kaseyi tutuyor. 

     

    Meydanda biraz daha turladıktan sonra, yine Ratna Park otobüsüne binerek, Thamel’e döndük. Her yere Ratna park’tan gidilebiliyor, her yerden de Ratna parka araç bulabiliyorsunuz. 

     

     

     

    3 Responses to “Boudhanath Stupası”

    1. dilek hn. slm. bu stupanın etrafında ben de döndüm, hacı oldum. başka bir enerji var o bölgede. doymamış , özlemişim. sene bile olmadığı halde, yüreğim halen oralarda. içlerinize sinsin. yol açıklığı, güç diliyorum.
      sevgiler.

    Bir cevap yazın

    Translate »
    %d blogcu bunu beğendi: