Yemyeşil bir ada ülkesi Sri Lanka

    No Comments

    Eski adı Seylan olan Sri Lanka

    Bizim 1972 yılına kadar Seylan adıyla bildiğimiz, Hindistan’ın 31 kilometre güneyinde bulunan, Hint Okyanusu’nun ortasında yemyeşil bir ada ülkesi Sri Lanka. Başkenti Colombo olan Sri Lanka, Seylan çayı diye bildiğimiz çay üretimiyle önlerde olan bir ülke. 

    Sri Lanka, uzun bir süre iç savaşla mücadele veriyor. Hükümet güçleri ve Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları (diğer adıyla Tamil Kaplanları) arasında gerçekleşen iç savaş 1983’ten  2009’a kadar sürüyor. Tamil Kaplanları, adanın kuzeyinde ve doğusunda Tamil Eelam adında bağımsız bir devlet kurmak istiyorlar, bu yüzden de ciddi çatışmalar yaşanıyor. Sonunda bu durum 2009’da hükümet güçlerinin zaferiyle sonuçlanıyor.

    Kuzeyi daha yeni yeni toparlanan ülke için bu yıllar, kayıp yıllar oluyor, turizm de bundan nasibini alıyor, geriliyor. Şimdilerde ise turizmi geliştirmeye çalışıyorlar. Sri Lanka, yakın zamanda muhteşem doğasıyla pek çok Asya ülkesine rakip olacak gözüküyor. Tarihi ve doğal güzellikleri herkese ve her keseye uygun destinasyonlar sunuyor. Dağ, tepe, deniz, tarihi yapılar, adrenalin, sportif aktiviteler gibi herşey ve hepsini bir arada burada bulabilirsiniz. 

     

    Sri Lanka hakkında 

    Sri Lanka’nın para birimi rupi, LKR diye belirtiliyor. Çoğu şey dolar üzerinden ücretlendiriliyor. Yanınızda döviz  olarak dolar olması daha iyi, çünkü bozduramadığınızda ödemeyi dolarla yaparsanız kaybınız olmaz.

    Sri Lanka’da hemen hemen çoğu kişi İngilizce biliyor. Az bilenlerle de beden diliyle anlaşıyorsunuz.

    Tapınak gezilerinde, bacaklarınızın diz altına kadar örtülü olmasına dikkat edin, kolsuz kıyafetle geziyorsanız yanınızda şal bulundurun. Erkekler için de şort diz altında olmalı ya da peştamal gibi bir şey yanınızda bulundurun belinize bağlarsınız. Her yerde ayakkabılar çıktığı için, yanınızda mutlaka çorap bulunsun, yoksa taşlar ve toprak olan yerler de dahil, çok sıcak olduğundan bastığınızda ayaklarınızı pişirirsiniz, çünkü bazen yerler yürünemeyecek kadar sıcak oluyor.

    Fotoğraf çekilirken, Buda heykellerine arkanızı dönerek çekilmeyin, yan durmaya çalışın. Rahiplerin fotoğrafını çekerken dikkatli olun, rahatsız etmeyin.

    Sri Lanka’ya ne zaman gidilir?

    Aslında sıcaklık düşmediğinden her zaman gidilir. Kuru sezonda bile yağmura yakalanma riskiniz her zaman var. Ama musonların olduğu zamana denk gelirseniz, uzun süreli yağmurda çok keyifli olmayacaktır. Yine de belirtmek gerekirse, kuzey ve doğusunu gezmek için nisan ile kasım arası iken, batı , orta ve güney kesimleri için aralık ile mart arası kuru sezon denilebilir. 

    Genelde rotalar tüm Sri Lanka için yapıldığından, bir yerlerde yağmura yakalanmanız muhtemel olacaktır. Ama sizin gezmenizi engelleyecek kadar değil. Hava sıcak olduğundan yağmur bir yağıyor, bir duruyor, sorun olmuyor yani. Mesela biz Şubat ayında oradaydık ve yağmur yağarken Trincomalee’de denize girdik, Ella’da ise Nine Arches Bridge üzerinden geçecek treni bekliyorduk. Yani, gidin biraz ıslanırsanız da sorun değil.

    Sri Lanka’ya nasıl gidilir?

    Sri Lanka’ya direk uçuşlar mevcut, ama bilet fiyatları yüksek, aktarmalı giderseniz daha ekonomik uçuş olacaktır. Eğer imkanınız varsa, en iyisi Hindistan ya da Maldivler gezisine eklemek, hem daha ekonomik olarak 2 ya da 3 ülkeyi, bilet indirimiyle gezebilirsiniz. 

     Sri Lanka vizesi nasıl alınır?

    Maalesef Sri Lanka Türk vadandaşlarından vize istiyor, yani vizesiz gidilemiyor. Öyleyse Sri Lanka vizesi nasıl alınır?  Sri Lanka vizesi alabileceğiniz en kolay ve meşakkatsiz vize diyebilirim. En azından bizim şimdiye kadar aldığımız en kolay vize oldu ve hızlı vize oldu. Sri Lanka vizesi ile ilgili bütün detaylar için,  Sri Lanka vizesi nasıl alınır? yazısını tıklayınız.

    Sri Lanka’da ulaşım

    Eğer şoförlü gezmiyorsanız, Sri Lanka’da en ucuz olan şey ulaşım, özellikle otobüslere verdiğiniz para çoğu zaman için 1-1,5$ civarı, ama lüks aramayın, halkın arasına karışıp, şarkılarla yolculuk yapın. Özellikle batıdan güneye doğru inerken ve ara geçişlerde tren yok, mecburen kullanmanız gerekecek. Otobüs şoförleri de çok hızlılar ve tam bir rallici gibi araç kullanıyorlar. Otobüs kullanmak istemezseniz, taksi ya da yolun uzunluğuna göre tuktuk kiralamanız gerekiyor. Ücretleri ise yoluna göre değişiyor. Sıkı pazarlık yapmanız gerekiyor.

    Trenler bazı hatlar hariç, biraz daha pahalı. En pahalısı, popüler ve turistik olmasından dolayı Kandy ile Ella arasındaki tren, bu hatta bilet bulmak zor, önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Biz gider gitmez Colombo’dan, 2. sınıf biletimizi aldık, ama ancak 12 gün sonrasına bulabildik. Bu arada diğer yerleri gezdik. Eğer rezervasyonlu bilet aldıysanız, koltuk numaranız vardır ve rahat yolculuk yaparsınız, ama numarasız biletlerle trenlerde ayakta kalma olasılığınız yüksek. Çok kalabalık olduğundan hem sıcak, hem ayakta kalmak yorucu oluyor.  

    Sri Lanka tren yolları haritası

     

    Sri Lanka rotası

    Bu kadar ulaşım bilgisinden sonra, biz nasıl bir rota izledik. Biz Sri Lanka’ya Maldivler’den geçtik. Aşağıdaki haritadan da görebileceğiniz gibi Colombo’dan başladık ve havaalanına yakın olmasından dolayı da Negombo’da bitirdik. Ama bu küçük ve şirin şehir Negombo’ya, keşke 2 gün ayırabilseydik dedik.

    Genelde herkes, kuzeyden güneye doğru indiğinden rota boyunca, tren garında, otobüste ya da gittiğimiz yerlerde aynı yüzleri gördük, sohbet ettik, ara ara yardımlaştık. Bizim gün sorunumuz yoktu, ama siz kalacağınız güne göre rotanızı belirleyin. Süreniz kısa ise bazı yerlere uğramasanız da olur. Bir de deniz ağırlıklı mı, yoksa tarihi yerleri mi daha çok istiyorsunuz, ona göre rotanızı şekillendirin.

    Bizim rotamız, Kandy ile Ella arasındaki tren biletinin tarihine göre şekillendi. Önce kuzeye doğru çıktık, sonra doğudan güneye doğru indik ve batıda bitirdik. İşte Sri Lanka rotamız.

    Colombo  ( trenle ) Anuradhapura → Trincomalee → Sigiriya → Dambulla → Kandy → ( trenle ) Ella → Tangalle → Mirissa → Galle → Colombo → ( trenle ) Negombo

    Colombo → Negombo arasını trenle gitmenizi tavsiye etmem, trenler zaten çok eskiler, çok yavaş gidiyorlar. Hem oturma ihtimaliniz düşük, hem yorucu olur, metrobüslerdeki gibi gidersiniz. Otobüsler daha hızlı ve daha rahat.

    Sri Lanka’da ne yenir, ne içilir?

    Sri Lanka yemekleri hint yemeklerine benziyor, ama çok daha fazla acılı, haberiniz olsun. Biz acıyı sevdiğimizden, bol bol acısıyla gömdük, siz kendinizi bilirsiniz. Her menü siparişinde ”spice ” diye soruyorlar. Özellikle müptelası olduğumuz kotunun her türlüsü çok sevdik, sebzeli, tavuklu, balıklı hepsi güzeldi. Yanında  küçük kaselere koyulmuş atıştırmalıklarla gelen curry rice ise son derece doyurucu oluyor. Sokak yemeklerini, patetesli ve sebzeli samosa ile roll gibi atıştırmalıkları gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz, hem lezzetli hem de ucuzlar. 

    Değişik aromalı çaylarını içmeden sakın dönmeyin. Siyah çayı, siz belirtmezseniz sütlü getiriyorlar. Ama biz sütlü çayın bu lezzette olduğunu ilk kez burada deneyimledik ve çok sevdik. 

    Bol bol meyve yiyebilirsiniz. Özellikle muz en ucuzu ve gerçekten çok lezzetli. Ananas, papaya, mango gibi bütün tropik meyveleri doyana kadar yiyin, taze sıkılmış meyve sularından bolca tüketin, sefanız olsun. Biz yemece konusunda çok memnun kaldık, umarım siz de seversiniz.

     

    Bir cevap yazın

    Translate »
    %d blogcu bunu beğendi: