Güzellikler Şehri Patan
Güzellikler Şehri
Üç krallıktan bir diğeri olan Patan, “Güzellikler Şehri” yani Lalitbur olarak da anılır. Patan, Katmandu’dan Bagmati nehri ile ayrılmaktadır ve yaklaşık 7 km uzaklıktadır.
Nasıl gidilir?
En kolay yolu Katmandu’dan gitmek. Zaten genelde turla gezmiyorsanız, Katmandu’ya gelerek, diğer yerleri buradan gezeceksiniz. İster taksiyle gidin, isterseniz bizim gibi otobüsle gidebilirsiniz. Vakit durumunuza göre hareket etmeniz gerekiyor. Biz Nepal’de 1 ay kaldığımız için esnek ve koşturmaca olmadan, şehri yaşayarak gezdik, dolayısıyla otobüsle gittik. Aslında Nepal’de otobüslerle rahatça heryere gidebilirsiniz.
Otobüsle gitmek için, merkez olan Ratna Park’a gitmeniz gerekiyor. Militaris Hospital’i geçtikten sonra, karşısındaki otobüs garajının çıkışında paralel caddeden otobüse biniyorsunuz. Yol trafiğin durumuna göre, 30-45 dakika kadar sürüyor ve kişi başı 15Rs ödüyorsunuz. Araç Durbar Meydanına 750m kadar uzakta, kavşakta indiriyor. Büyük ve modern bir AVM var, yanından 15 dakikalık bir yürüyüşle Patan Durbar Square ulaşıyorsunuz.
Patan Durbar Meydanı
Rengarenk sokakların arasındaki Durbar Meydanına giriş ücreti 1000Rs. Meydanı gezmeniz için size bir harita veriyorlar.
Girişte hemen solda Krishna Tapınağı var. Sağda kırmızılar içinde Hanuman ile Ganesh ve Narsingha heykelleri bulunuyor.
Taleju çanı, Taleju tapınağının karşısındadır, halk şikayetlerini bu çanı çalarak krala haber verirmiş.
Mani Keshar Chowk’un içerisine büyük bir altın kapıdan giriliyor. Kral kapının üzerindeki altın pencereden halkı selamlarmış. Kapının üstünde Şiva, Parvati, Ganesh ve Kumari’nin figürleri bulunuyor.
Kral Yoganarendra Malla’nın heykeli. Efsaneye göre, sütunun üzerindeki kuş orada durduğu müddetçe, kralın geri döneceğine inanılır.Bu yüzden sarayın bir penceresi ve kapısı daima açık tutulurmuş.
Bhimsen Tapınağı, ciddi bir restorasyon halindeydi ve çoğunluğu kadın olan çalışanlar vardı. Önemli yapıtlarından Jagannarayan Tapınağı önünde koruyucu aslan heykelleri bulunuyor.
Krishna Mandir Tapınağı’nın önünde ise yarı insan ,yarı kuş olan Garuda heykeli bulunuyor.
Meydanın etrafındaki sokaklara girdiğinizde, sizi rengarenk sokaklar karşılayacak, elişi takılar, hediyelikler satanlar…
Ağaç oymacılığının çok güzel eserleri olan kapılar ve işlemelerle dolu bir gezinti bekliyor.
Altın Tapınak
Sokaklar arasında ilerlerken karşınıza Altın Tapınak çıkıyor, meydanın dışında bulunuyor. Bir Budist tapınağı, girişinde koruyucu aslan figürleri bulunuyor.
İçeri kişi başı 100Rs ödeyerek giriyorsunuz. Arkasından 2. bir kapısı daha var, bu da 2. kapısı…
Daha sonra fillerin olduğu kapıdan girdiğinizde tapınağın içindesiniz.
Tapınak 3 tane çatıdan oluşuyor ve birinci katında Budha’nın yaşamı anlatılıyor. Muhteşem bir tapınak, Patan’da en keyifle gezdiğimiz yerdi, biz içini uzun uzun gezdik.
Patan sokaklarından son kareler, teyzem fotoğraf çekmek istediğimi söyleyince hemen poz verdi.
Güzel bir yazı olmuş, kaleminize sağlık…
Çok teşekkür ederim.