Delmece Yaylası ve Dipsiz Göl
Delmece Yaylası
Delmece Yaylası, Çınarcık’a bağlı Teşvikiye Beldesinden 17km mesafede bulunur. Yalova’nın yayla görünümünü koruyan ve 720m rakımda bulunan yaylasıdır. Yakın çevresinde Dipsiz göl, Karlık ve Erikli Yaylaları, şelaleler gibi diğer doğal güzellikleri de barındırır.
Geniş düzlük olan alanda çam, meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarından oluşan çeşitli ağaç türleri bulunmaktadır. Yayla evlerinin ve girişinde küçük bir işletmenin de bulunduğu alan 400 dönümdür. Delmece Yaylası doğal yürüyüş parkuru ile farklı doğal güzellikleri yaşayarak ulaşabileceğiniz seçenekler sunması bakımından ilgi çekicidir. Baharda ayrı güzel, yazın ayrı güzel olan ve kamp için de tercih edilen yayla, gece yıldızların altındaki keyfi ayrı, sabah uyanırken kuş sesleri ile huzuru ayrı güzeldir.
Çınarcık ve civarı
Çınarcık ve civarı, İstanbul’a yakın olması avantajıyla senelerce tercih sebebi olmuştur. Deprem sonrası popülaritesi bir süre eksilse de tekrar yavaş yavaş eski haline gelmeye başladı. Tabii bunda ulaşım kolaylıklarının artması da etken oldu. Deniz isteyenlerin yazlık tercihi olarak da gittikçe yerleşim artmakta devam ediyor. Gerek trekking yapmak isteyenler, gerekse doğanın içinde kamp yapmak isteyenler için ise yaylaları ve şelaleleri ile baharda ayrı ve yazın ayrı güzeldir.
Bizim de çok keyif aldığımız, doyamadığımız yerlerden olduğundan, baharda ve yazın da kafamıza estikçe gittiğimiz hafta sonu kaçamaklarımızdan. Yazın sıcağında deniz ,şelale ve kamp üçlüsüyle keyifli bir hafta sonu geçirilen yöreye günübirlik de gidebilirsiniz.
Nasıl gidilir?
İstanbul tarafından geliyorsanız ve özel aracınız yoksa, Bostancı ve Yenikapı deniz otobüsü ile Çınarcık ulaşımı oldukça hızlı, eğer özel aracınızla gidiyorsanız ve körfezi dolanmanız gerekmiyorsa Eskihisar – Topçular feribotu ya da Osmangazi Köprüsünü kullanarak yolunuzu kısaltabilirsiniz. Sonrasında Çınarcık istikameti ve yaklaşık 9km sonrasında Teşvikiye Köyü’ne dönmeniz gerekiyor. Göbekteki vazodan devam edin, tabelalar yön gösterecektir. Kıvrıla kıvrıla, asfalt ama ağaçların içinden, mis gibi orman kokusuyla devam edin. Arabanın camlarını açmayı da unutmayın. Solda Teşvikiye Kent Ormanı Tabelasını göreceksiniz, Erikli Şelalesinin olduğu yer. Dümdüz devam edin yine sağ taraftaki tabelalar yön gösterecektir. Virajlı yolla 11km sonra Delmece Yaylasına geleceksiniz.
Yol yaylanın girişine yakın ikiye ayrılıyor. Sağ taraf Karlık Yaylasına gidiyor. Toprak stabilize bir yol, küçük bir yayla. Siz düz devam edin, yaylanın girişinde küçük bir işletme var. Biraz sonra da Delmece Yaylası Tabiat Parkı tabelası sizi karşılayacak.
Yaylada neler var?
Alışverişinizi Çınarcık’tan yapıp öyle yaylaya çıkın, mesafe uzun ve virajlı. Suya gerek yok, buz gibi, çok güzel suyu var. Girişte küçük bir tesis var, ama kahvaltı, çay, kahve gibi. Kamp ihtiyacına göre değil yani. Kocaman düzlük alanlar var, inekler, buzağılar, katırlar, hatta bahar da leylekler bile hoşgeldiniz diyor.
Yaylada kamp
Biz de Delmece’ye gelir gelmez çeşmeye yakın bir yere çadırımızı kurduk, yoldan topladığımız ağaç dallarını da ateş için mangalımızın içine doldurduk. Ateş yakmak için yol üzerinde yeterince çalı çırpı, ağaç dalları, odun parçaları bulabilirsiniz. Ormancının odunlarına sakın dokunmayın, sizi gelir bulur. Çok zahmetle toparlıyorlar, emeğe saygısızlık olur.
Yerleşme faslı bitince, hızlıca ateş yakılır, masa kurulur, sonrası beşyüzbinmilyon yıldızın altında keyfimiz ve kahyasıyla başbaşasınız artık. Bu keyif kimde var, bir biz de bir de bizim gibi yapanlarda yani. Bir de sis inmeye başlayınca sisler ülkesi gibi oluverir.
Sabah kuş sesleriyle, harika bir doğa, mis gibi bir havaya uyanıyorsunuz. Kahvaltı keyfi de ayrı bir güzellik.
Tabii hayvanların treking yoluna çadırınızı kurarsanız, çan seslerinin de eklenmesiyle uyanabilirsiniz. Bir defasında hem çeşmeye yakın, hem gölge, hem düzlük alan diye kurduğumuz yer, meğerse hayvanların geçiş yeriymiş. Çadırın fermuarını bir açtım, buzağının gözleriyle karşı karşıyayım, güzel güzel bakıştık.
Bir de hatırlatayım bu çeşmenin yalağından aynı zamanda hayvanlar da su içiyor, lütfen kirletmeyelim, dikkatli olalım. Bizim atıklarımız onları zehirliyor.
Arkasından yediklerinizi eritmek için yürüyüş yapmakta faide vardır diyoruz ve etrafı toplayıp, orman içinde yürüyüş yapıyoruz. Kesilmesi gereken ağaçlardan hoşuma giden bir kare.
Dönüşte Dipsiz göle gitme kararı aldığımızdan geç saatlere kalmadan toplanıyoruz ve Delmece’ye hoşçakal diyoruz, yakında görüşmek üzere…
Dipsiz göl
Dipsiz göl, derin bir krater gölü. Ormanlık alanı, etrafını dolaşmak ayrı bir keyif. Orman içinde kamp yapanlar da var.
Suyun içindeki nilüferler, sazlıklar ayrı güzel.
En son gidişimizde su yılanı da gördük, kıyılarda kurbağa avlıyordu herhalde.
Başka neler mi yapılır?
Neler mi yapılır, mesela üç,ü beşi bir arada bizim yaptıklarımız. Özel aracımızla gittiğimiz için Eskihisar – Topçular feribotunu tercih ettik. Deniz havası alarak Yalova’dan Çınarcık Teşvikiye’ye geldik ve deniz keyfimizi yaptık. Sonrasında da kamp atacağımız Delmece yolunu tuttuk. Ertesi gün Dipsiz göl ve adacıklar yaparak döndük.
Siz de isterseniz, sadece Delmece ile kalmayıp, giderken ya da dönerken Erikli Şelalesine ve Dipsiz göle de uğrayabilisiniz. Teşvikiye’den şelaleye çıkarken solda, dönüşte sağ tarafınızda kalıyor, küçük bir gölet var, ben ona adacıklı gölet diyorum. Çünkü ağaçların altında kalan küçük topraklı kısımlar adacık gibi duruyor. Manzaraya karşı közde çay ya da kahve keyfi yapabilirsiniz.
2.emeklilikte bir başka olurmuş geziler…. içinize sinsin. hayatın tadını çıkartmak gerek rüzgar esip götürmeden gençliği.
sevgiyle, sağlıkla yaşayın
nurefşan zeren
Çok teşekkürler, yeni rotalarda olmak şimdiki en büyük hayalim.Umarım gerçekleştiririm.Sevgiler…